Догађаји

Метохијски сфумато у Грачаници

Са великим задовољством учествовали смо на трећој великој промоцији романа Метохијски сфумато Душице Филиповић, која је одржана 25. септембра у у Грачаници.

Пред препуном Галеријом дома културе у Грачаницу о књизи су говорили његово преосвештенство владика новобрдски Иларион, проф. Валентина Питулић, књижевник Мирослав Алексић, аутор и Марија Васић испред ХО Косовско Поморавље.

О књизи

Као суиздавачи овог заветног дела поносни смо на његов изузетан значај за савремену српску књижевност, језик и уметност уопште. О књижевно-уметничким дометима Метохијског сфумата надахнуто су говорили…

Косову књига дубоке оданости

– Све што можемо наћи у овој књизи, а можемо наћи толико невероватних прича о нама, а ти ликови су портрети на  сфумату кога чине Метохија са Косовом и који су иза нас, са нама или су заправо гроб у коме ћеш лећи, како каже једна јунакиња док је друга  пита: како то трпите, она  одговара: то се не трпи, то се живи.
Мирослав Алексић
– Крећући се лавиринтом српске народне традиције и фолклористике који је Душица вешто инкорпорирала у своју књигу, уочљива је семантика ткања као лајтмотив. Ткање, нит, пређа и оно што су жене носиле као једну врло важну заумну радњу преточила је у текст и ја сам се често питала да ли је то она упамтила из казивања своје баке или је то из неких књига, јер је тачно жанровски погодила текст народне традиције и управо у ту архетипску српску реч, ткање, она је сакрила све оно што је тајна њеног писања.
Валентина Питулић

Уметност преображава стварност

– Бог је речима створио свет. Реч је од почетка, а уметност песничког стваралаштва је ослобађање унутрашње речи, откривање нашег смисла који чезне за оним ко га је створио. Висока уметност преображава свет и ова књига преображава свет.
Владика Иларион Лупуловић

Међу присутнима било је старијег и млађег света, монаштва, свештенства, професоре, културних радника, медија… Посебно велики број посетилаца дошао је из Косовског Поморавља коме је посвећен значајан део ове књиге. Ово заиста несвакидашње вече у Грачаници, оставило снажан утисак слободе, смисла и тежње ка лепшем и узвишеном, упркос реалности каква нас окружује.

Оставите коментар