Хуманитарна Организација Косовско Поморавље

Основни циљ Хуманитарне организације "Косовско Поморавље" јесте пружање хуманитарне помоћи најугроженијим српским породицама на простору Косова и Метохије као и предузимање разних других активности које доприносе побољшању квалитета живота у српским срединама на Космету.

Срби на Косову и Метохији, нажалост, принуђени су да се поред генералних тешкоћа које погађају читаву Србију и регион, боре и са неким додатним проблемима и недаћама. Ратни сукоби, отмице, протеривања, уништавање имовине, избеглиштво додатно су допринели порасту броја породица које широм Косова и Метохије живе у крајње тешким условима живота, у сиромаштву или на ивици сиромаштва.

Социјална помоћ као једини извор прихода за, по правилу, вишечлане породице, недостатак нормалних животних услова (недостатак основних животних намирница, одеће, обуће, школског прибора, интернета и сл.), лоша или непостојећа путна и комунална инфраструктура, лоша безбедносна ситуација и константна тензија јесу свакодневница за већину српског становништва у јужној српској покрајини. Не чуди, с тога, што се с лакоћом може закључити да је опстанак Срба на Космету угрожен.

"Humanitarna Organizacija Kosovsko Pomoravlje"

Хуманитарна организација "Косовско Поморавље" основана је управо са циљем да својим деловањем помогне онима који су опстали на Космету упркос свим бројним тешкоћама и тешком животу. Наш циљ је да пружимо помоћ управо тим људима, којима је помоћ најпотребнија и да, колико је то у нашој моћи, умањимо тренд одсељавања српког живља са Косова и Метохије.

Оснивачи, чланови, помагачи и волонтери наше хуманитарне организације су пре свега млади, образовани, енергични и родољубиви људи који су спремни да уложе свој труд кроз рад организације а ради остваривања зацртаних циљева.

Такође, свесни смо да, иако преко потребне, појединачне и ad hoc акције не смеју да остану једини начин деловања наше организације. Идеја је да се поред пружања помоћи онима којима је она најпотребнија, Хуманитарна организација "Косовско Поморавље" окрене и генералном побољшавању квалитета живота Срба на Космету те на тај начин додатно и значајно ради на опстанку српског живља на Косову и Метохији.

То подразумева организовање разних активности као што су едукација у различитим областима живота (здравље, пословање, политика и јавни живот, различити безбедоносни ризици итд.), ширење свести о демократским вредностима, поштовању људских права, толеранцији у друштву. Такође, настојаћемо да помогнемо у унапређивању образовања и културе, ширењу културе мира, дијалога, сарадње, ненасилног и мирног решавања спорова те промовисању спортских активности, подизању свести о екологији и значају заштите животне средине.

Организација је, наравно, отворена и позива свакога ко жели да да допринос остваривању племенитих циљева пружања помоћи најугроженијим те унапређивању услова живота Срба у јужној српској покрајини, да се придружи нашем тиму.

Трудићемо се да кроз транспарентност, редовно и истинито обавештавање и објављивање информација о пруженој помоћи, пружимо захвалност донаторима и још више учврстимо систем кроз који ће помоћ доћи до што већег броја угрожених српских породица.

Надамо се да ће тако, макар и за мало, кроз сузе радоснице, дечије осмехе, умањене стрепње и отклоњене бриге живот Срба на Космету бити промењен на боље.