„Телом сам у Сланцима, а мислима лутам по Косову и Метохији“, рече архимандрит Андреј Јовичић и недуго затим пође за својим мислима.

Захвални смо Господу што нам је припала част да данас у нашем сеоском храму са великом радошћу, дочекамо архимантрита Андреја Јовичића, игумана манастира Светог Архиђакона Стефана у Сланцима код Београда. Обилазећи места и светиње на Косовоском Поморављу, отац Андреј нас је охрабрио да истрајемо у борби за опстанак на својим огњиштима, подсетио нас на тешка времена, истрајност и непоколебљиву веру у Божију помоћ коју су наши преци бранили, сачували и оставили је нама у наслеђе. Вођен својом неизмерном љубављу према Косову и Метохији као колевци српске духовности, али и према народу који у тешким условима опстаје и живи у нашој јужној покрајини, посетио је манастир Драганац у коме је игуману архимандриту Илариону пожелео да своју децу у Христу са Косовског Поморавља сачува окупљајући их у име Божије. При крају своје кратке, али за нас веома значајне посете, отац Андреј посетио је храм Свете Тројице у Партешу и том приликом благословио рад Хуманитарне организације Косовско Поморавље са поруком да млади на Косову и Метохији треба да се удружују, да буду свесни одговорности коју им је Господ дао самим рођењем на овој светој земљи и да једни другима буду најјачи ослонац и подршка да овде заснивају своје породице. Српска Православна Црква надживела је и надживеће све ратове и окупаторе, зато треба јачати своју веру остајући на свом прагу и уз своју цркву, речи су оца Андреја које су утиснуле у наша срца као добронамерни савет брижног родитеља.

Посебну захвалност изражавамо на обећаној сарадњи манастира у Сланцима са нашом организацијом и неизмерној подршци нашем раду за опстанак на Косову и Метохији.

Испраћајући нашег драгог оца Андреја, остајемо овде обавезани његовим речима у жељи да не изневеримо његову љубав и радост коју нам је својим доласком донео. Остајемо да уз његов благослов наставимо да чувамо српски народ и православну веру, док се он у Сланцима моли за нас и мислима лута по Косову и Метохији.

photo_2020-02-07_15-23-54.jpg

Отац Андреј у цркви Свете Тројице у Партешу

photo_2020-02-07_14-11-07.jpg

Отац Андреј у манастиру Драганац

photo_2020-02-07_14-19-38.jpg

Председник Х.О. Косовско Поморавље дарује оца Андреја

83859939_2496055283838041_8264036068467146752_o.jpg

Отац Иларион и Отац Андреј у порти манастира Драганца